3 Şubat 2009 Salı

Rüzgar Bulucu... www.Windfinder.com

Malum balık merakımız var. Eh, dağda bayırda gezmeyi de seviyoruz. O zaman havayı iyi tahmin eden bir yere bakmadan sağa sola çıkmak olmaz.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü diyorsanız yanılıyorsunuz... Akşam TRT'den bakarım diyorsanız ı-ıh... Olmadı. NTV; o biraz yaklaşıyor, ama o da değil.

Güvenilir iki site var. Biri Atina Üniversitesi diğeri de Almaya'dan Windfinder . Atina üniversitesinde bakmak istediğiniz bir şeye ulaşmak biraz zamanınızı alıyor. Windfinder daha kolay kullanıma sahip bir site. Bu nedenle benim tercihim o...

Lafı çok uzatmadan Windfinder'ın kullanımına geçelim.

Öncelikle http://www.windfinder.com yazarak başlıyoruz. Sayfa açılıyor. 1 numaralı resimde kırmızı sarı ve mavi noktalar göreceksiniz. Kırmızı noktaların bulunduğu menülerden önce Türkiye'yi daha sonra da bulunduğunuz bölgeyi, bulunduğunuz bölge yer almıyorsa da en yakın yeri işaretleyeceksiniz. Bunların haricinde sarı noktalı haritadan seçim yapabilir ya da mavi noktalı yerden öğrenmek istediğiniz yerin adını yazarak arama yapabilirsiniz.

Resim 1.

Bölgemizi seçtikten sonra kırmızı noktaların bulunduğu menünün altında iki farklı seçenek göreceksiniz. (1. Nolu resimde bölge isimlerinin altında kalmış olduğundan görünmüyor) Wind Report'u tıklarsanız aşağıdaki grafik gibi bir grafik gelecek karşınıza. Burada gerçek zamanlı olarak rüzgarın durumunu öğrenebilirsiniz.


Resim 2.


2 Nolu resmin hemen üzerinde bir de Wind Statistic linki göreceksiniz. Buraya tıkladığınızda karşınıza 3. No'lu resimdeki sayfa çıkacaktır. Buradan bulunduğunuz bölgenin yıllık ve aylık istatistiklerine (rüzgar şiddeti, yönü, hava sıcaklıkları gibi...) ulaşabileceksiniz.


Resim 3.


Tekrar başa dönelim. Anasayfada Wind Report yerine Wind Forecast 'ı tıkladığınızda açılan sayfa ilk başta sizin gözünüzü korkutabilir. Bir sürü renk, bir sürü ok vs. vs. Oysa dikkatli baktığınızda, rüzgar yönü, rüzgar şiddeti, hava sıcaklığı,bulutluluk ve yağmur bilgilerinin hepsinin toplu olarak size üçer saatlik aralıklarla verildiğini göreceksiniz. (Resim 4.) Bu sayfa gün içerisinde sabah 08:30 da, öğlen 14:30 da, akşam 20:00 da ve gece saat 02:00 da güncellenmektedir.


Resim 4.


Burada gösterilen saat dilimleri hem UTC hem de local olarak gösterilmektedir. Bu nedenle UTC saatleri dikkate almamakta fayda var. Kafa karıştırmaması açısından. Bu sayfadaki bilgileri yorumlarken şuna dikkat etmeliyiz; Ok işaretleri bize rüzgarın nereden estiğini göstermektedir. ok işaretlerinin üzerine gelinip ( fare imleci ile) beklenildiğinde zaten rüzgar yönünü yazacaktır. Ama hiç bir şey bilmiyorsanız okun yönü sayfanın altını gösteriyorsa Kuzeyli rüzgarlar, sayfanın üzerini gösteriyorsa da Güneyli rüzgarları gösterdiğini unutmayın. Okların altında çeşitli renklerde sütunlar olduğunu da görmemenize imkan yok. Bunlarda rüzgarın şiddetini ifade etmekte... Sütunun boyu ne kadar uzunsa ve rengi ne kadar kırmızıya yakınsa o kadar şiddetli demektir. Kısace özetlersek mavi "iyi, yeşil"orta", sarı "şiddetli", kırmızı ise "çok şiddetli" şeklinde anlayabilirsiniz.

Burada Rüzgar hızlarını farklı birimlerde görme imkanına sahipsiniz. Bofor, Knot, m/sn gibi... Sol taraftaki menülerde bulunan Change Units'i tıklayarak istediğiniz birimi seçebilirsiniz. 4. No'lu resimde dikkat edilirse altı sarı çizgi ile çizilmiş Wind Speed ve Wind Direction linkleri görülecektir. Bu linklere tıkladığınızda içerisinde farklı birimlerdeki rüzgar şiddetlerinin diğer birimlerdeki karşılıklarını öğrenmek için bir çevrim tablosu, rüzgar şiddetini bofor ve Knots(deniz mili) olarak karşılaştıran bir tablo (Bu tabloda rüzgarın deniz üzerinde ve karada yaptığı etki anlatılır. Örneğin 5 bofor bir rüzgar karada nasıl etki gösterir, denizde nasıl etki gösterir gibi...), rüzgar yönlerini ve hangi derecelerden estiklerini anlatan bir rüzgar gülü barındıran bir sayfaya ulaşırsınız.

Diyelim ki bulunduğunuz bölgeden başka bir bölgeye gideceksiniz. Unutmamanız gereken bir nokta var. Sizin bulunduğunuz bölge ile gideceğiniz bölgedeki rüzgarlar farklılık gösterebilir. Bunun sebebi de farklı basınç değerleri olmasıdır. Örneğin Güzelbahçe için Foça/Çiğli'ye bakabilirsiniz. Çünkü ikisi aynı hat üzerindedir ve bir birine yakındır. Ancak Güzelbahçe'den Karaburun'a gidecekseniz ya da Çeşme'ye gidecekseniz rüzgar farklılık gösterebilir. İki yer arasında farklı basınç eğrileri bulunabilir. Dolayısı ile farklı şiddette ve yönde rüzgarlarla karşılaşabilirsiniz. Bunu öğrenmenin iki yolu var.

Ya ana sayfaya dönüp gideceğiniz bölgeyi yeniden seçeceksiniz ya da hiç geriye dönmeden Forecast sayfasının üzerinde bulunan (Ege Bölgesi için Mediterranean East) linkine -Resim 5.- ) tıklayacaksınız. Ben size ikinci seçeneği tavsiye edeceğim. Esasen ben genelde bu linki kullanıyorum. Zira harita üzerinden havaya bakmak daha doğru tespitler yapmanıza yardımcı oluyor ve geneli görüp fikir edinebiliyorsunuz.


Resim 5.



Linke tıkladık ve sayfayı açtık... Karşımıza Ege , Marmara ve Akdeniz Bölgemizin batısını da içine alan bir harita çıktı. Dikkat edilirse bu harita üzerinde pek çok yer işareti, rüzgarın yönünü ve şiddetini gösteren oklar (Resim 6.) görülecektir.


Resim 6.


Buradan kırmızı noktalara tıklayarak o yerin Forecast bilgilerine ulaşabilir, gideceğimiz yeri harita üzerinde bularak hangi saatte (Resim 7.) ne yönden ve ne şiddette rüzgar eseceğini görebiliriz. Ayrıca alttaki "Animation" linkine tıklayarak bir animasyon halinde tüm zamanlardaki rüzgarları görebilirsiniz.

Resim 7.


Toparlayacak olursak...

  • Windfinder adlı siteye girdiğimizde bulunduğumuz bölgeye ait rüzgar durumunu, yıllık ve aylık rüzgar, sıcaklık istatistiklerini görebiliriz. Bunun yanında plan yaparken gideceğimiz yer hakkında yağmur, bulutluluk, rüzgar yönü ve şiddeti bilgilerini alabiliriz. Bunu hem Forecast bölümünden hem de harita üzerinden görebiliriz.
  • Gideceğimiz yer ile bulunduğumuz yer arasında mesafe farkı var ise tahminlere haritadan bakmak her zaman daha iyidir. Aynı il içerisinde bulunan iki yer için yağmur bilgileri çok farklılık göstermez iken rüzgarların farklılık gösterebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
  • Windfinder'da rüzgar bilgilerini çeşitli farklı birimlerde öğrenebilir, herhangi bir birimdeki rüzgar şiddetinin diğer birimlerdeki karşılığını öğrenebilirsiniz. Rüzgarların yönlerini ve kara ve deniz üzerindeki etkilerini öğrenebilirsiniz.
  • Windfinder Forecast bilgileri günde 4 kez güncellenmektedir. Hareket saatinize en yakın tarihteki ve zamandaki güncellemeye bakmanız daha sağlıklı bilgi almanıza yarayacaktır. Zira iki güncelleme arasında bile çok farklılıklar yaşanabilmektedir.
  • Planınızı hafta sonu için yapıyorsanız hava durumunu Çarşamba gününden itibaren takip etmenizi öneririm. Genelde doğru tahmin periyodu bir haftaya ulaşmakla birlikte kesin emin olabilmek açısından iki ya da üç gün kala tahminlerin iyice kesinleşiği unutulmamalıdır. Ben bir hafta öncesinde gösterilen tahminlerin bile saati saatine tuttuğuna şahit olmuşumdur.
  • Windfinder'a güvenebilirsiniz. Tahminlerin tutma oranı benim yaptığım gözlemlerle %95 lerin üzerindedir (Bu gözlemler bilimsel yöntemlerle yapılmamıştır). Arada su koyverdiği (!) oluyor tabi ama bu bir yıl içerisinde bir elin parmaklarını geçmez.
  • Asla unutmayın. Windfinder gibi siteler sistemlere göre tahminlerini yaparlar. Sizin yörenizde esen yöresel rüzgarları bilmelerine imkan da yoktur. Bu nedenle yörenize has rüzgarları öğrenin. Rüzgarları ve nasıl sonuçlar doğurabileceğini öğrenmeyi ihmal etmeyin. (Örneğin İzmir'de Lodostan sonra hava batı yaparsa çok sert eser. Çok yüksek dalgalar oluşmasına sebep olur. Ve yağan doludan sonra rüzgar ve yağmur durur. Hava ardından Kuzeybatı'ya yani Karayel'e döner ve hava yazsa serinler, kışsa soğur)

Umarım sizi sıkmamış ve faydalı, işinize yarayacak bilgiler verebilmişimdir.


ÖNEMLİ NOT: Yukarıdaki yazıda verilmiş olan tüm bağlantılar Foça/Çiğli 'ye aittir. Sizler anlatıldığı şekilde kendi bölgenizi seçtikten sonra bilgilere ulaşabilirsiniz!

4 yorum:

Mehmet Vuran dedi ki...

Bu yazı çok iyi oldu. Güzel bir site. Sizin tarafınızdan gerçekleşme oranı da test edilmiş onaylanmış :)

bir de bu site var :
http://freemeteo.com/default.asp?pid=23&la=17&gid=320995

Türkçe dil seçeneği de var. Tarihin üstüne tıklandığında saatlik olarak da veriyor hava durumunu. windfinder.com sitesinin raporuyla karşılaştırdım, birbirini tutuyor :)

Apartman Balıkçısı dedi ki...

İnceleyeceğim ve takip edeceğim...


İzmir için Adnan Menderes hava alanından alıyor. Ama Karaburun için Midilli hava alanından alıyor bilgileri. Karaburun için tahmini tutabilir (Bildiğim kadarıyla bir numara Fransızlar, iki numara Yunanlılar Akdeniz civarı için. Bunu bir kaptan arkadaşım söylemişti.) ancak İzmir için uzun vadeli tahminlerini izlemek lazım. Günlük tahminlerinin tutması gayet normal.

Link için teşekkürler. En az üç günlük tahminlerini izleyeceğim. Ne kadar çok tahmin o kadar garanti hava durumu:)

Adsız dedi ki...

Windfinderı benim gibi sıkı takip eden biriyle karşılaştığım için çok memnunum. Verdiğiniz bilgiler çok faydalı. Ben windfinderı rüzgar santralimizde kısa dönem üretim tahmini için kullanıyorum. Bizim enerji satışı yaptığımız sistemde ertesi gün için saatlik üretim bilgisi verilmekte. Tahminlerimiz tutmadığında 1 saat içinde binlerce lira kaybedebiliyoruz. Özellikle super forecast özelliği bize çok uygun. Hocam bu arada size bi sorum olacak. Windfinder daki tahminlerin UTC için geçerli olduğunu düşünüyorum. Yani windfinderın saat 10:00 için verdiği değerleri biz yerel saat ile 13:00 için (yaz saati uygulandığında) kullanmalıyız. Umarım yanılmıyorumdur.

Taner

Apartman Balıkçısı dedi ki...

Taner Bey,

Açıkçası şudur diyemeyeceğim. Ancak son güncelleme lokal saat olarak veriliyor. Ve başlangıç olarak 00:00 UTC ifadesi var yanında. Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum.

Ben hep lokal saat olarak değerlendirdim ve örtüştü. Hoş benim için 2 saatlik bir fark çok önemli olmayabilir ancak elbette sizin için önemlidir. En iyisi sanırım sitenin yardım bölümü varsa oraya bakmak yada bir e-posta atmak. Yanıltıcı bir bilgi vermek istemem.

İlginize teşekkür ederim.