14 Mayıs 2009 Perşembe

Uskumru Çirozunun Hazırlanışı

1) Öncelikle Uskumru çirozlarını dolapta içinde sakladığımız ambalajından çıkarıyoruz.

2) Milangazda yakmadan tütsüler gibi ısıtıyoruz. Bu işlem kurutulmuş balığın derisinin yakılmasını ve hafif te olsa pişirilmesini sağlıyor.

3) Yukarıda da bahsettiğim gibi ısıttığımız çirozları bir gazete kağıdına ya da bir beze sararak bir tokmak ya da ağır bir cisimle eziyoruz. Bu aşamada çirozlar liflere ayrılıyor. Bütün halindeki çirozları çok ince olmadan tiftiyoruz. Tifttiğimiz çirozları bir çukur kabın içine koyuyoruz. Benim kap biraz ufak geldi. Siz daha büyükçe bir kap tercih edebilirsiniz.

4) Çukur kabı içine koyduğumuz çirozlarımızın üzerini örtecek şekilde ılık su ile dolduruyoruz. Bu işlemi çirozun tuzunu geri salması için yapıyoruz.

5) Üzerini ılık su ile doldurduğumuz çirozlarımızı bu şekilde 15-20 dakika bekletiyoruz. Bu süre içerisinde suyun rengi de kararıyor zaten. Beklettiğimiz çirozlarımızı avucumuza alarak iyice sıkıyor ve suyunu akıtıyoruz.

6) Suyunu iyice akıttığımız çirozlarımızı tekrar çukur bir kaba koyarak üzerini örtecek şekilde sirke ile dolduruyoruz. Sirke artık bizim salamura suyumuz oluyor. Çirozlarımızı bu şekilde buzdolabında aylarca saklayabilir ve ihtiyacımız kadarını çıkarıp afiyetle yiyebiliriz.

7)
Çirozu tüketeceğimiz zaman ihtiyacımız kadarını kabımızdan çıkarıp kayık tabağa koyarak üzerine az sirke ve az zeytinyağı dökerek ve dereotu ile de süsleyerek afiyetle tüketiyoruz.

4 yorum:

Mehmet Vuran dedi ki...

Güzel tarif Mehmet bey. Bizler sadece klasik balık yeme yöntemlerini biliyoruz :)

Apartman Balıkçısı dedi ki...

Fırsatınız olursa mutlaka deneyin Mehmet Bey. :)

Nail SARI dedi ki...

Bu güzel tarifi ilk fırsatta deneyeceğim.
Elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Bloğunuz bizim için çok yararlı bilgiler içeriyor.Paylaşımlarınızı için ekibimiz Prefabik satışı ile sürekli takip ediyoruz. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.