14 Nisan 2010 Çarşamba

Abant Yok Olmasın. Tarık ERSAL

ABANT YOK OLUYOR

Abant Gölü öylesi bir doğa harikası ki mutlaka korunmalı, mutlaka kollanmalı.

Abant Gölü yörenin göz bebeği, o yöreye has bir botanik bahçesi. 70 i endemik olmak üzere 1222 canlı türünün, birçoğumuzun adını sıkça duyduğu Abant Alasının, Abant Çiğdeminin ev sahibi.

Abant Gölü hepimizin korkulu rüyası olan, ancak kabullenip, hazırlıklı olmamız gereken depremlerin üreteci, Kuzey Anadolu fay hattının bizlere armağanı olan tektonik bir hediye.

Abant Gölü Milli Parklar Kanununu ve Abant Gölü Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı çerçevesinde devlet korumasına alınan bir tabiat parkı.

Ancak Abant Gölü üzerinde kara bulutlar var. Bu kara bulutlar hiçbir bilimsel destek olmaksızın uygulamaya konulmuş hummalı bir faaliyet olarak yöre üzerine çökmüş durumda.

"Abant'ın doğal dengesine zarar vermiyoruz, tek ağaç bile kesmedik" diyen yetkililerin talimatı ile gölün suları yükseltilmiş, çevresindeki yollar, dolgu toprak ile alabildiğine yükseltmiş ve genişletmiş, birçok ağaç sular altında bırakılmış, yine birçok ağaç yükseltilen yol ile gölün arasında kalmış, fay hattının hafif bir kıpırdanması sonucu dolgu toprağın baskısı ile o ağaçların göle yıkılması, suyun etkisi ile köklerinden başlayarak çürümesi kuvvetle muhtemel.

Evet, iddia edildiği gibi göl kıyısında kesilmiş ağaç görülemiyor.
Ancak Abant Mudurnu arasında kullanımda olan yola paralel açılan yeni yol için yüzlerce kayın ağacı kökünden sökülerek atılmış durumda.


Dahası da var. Göl çevresindeki yolun parke taşları ile dolatılmasını takiben gölün içinden de faydalanmak adına Abant Gölüne yüzer lokantalar, yelkenliler, deniz bisikletleri sokulacak.

Abant yok oluyor. Abant'ın ruhundan başlayarak yok oluşu gözler önünde.
Üstelik Abant kontrol altında yok oluyor.


Abant'tan başka bir yerde olmayan, endemik türümüz Salmo trutta abanticus'un, yani siyah benekli Abant alasının, hemen gölün kıyısında yetişen eşsiz güzellikteki Abant çiğdeminin hatırına Abant'a sahip çıkalım.

Bilelim ki bu ülkenin her parçası gibi Abant'ta bizim değil, gelecek nesillerindir.

Abant'ta neler olduğunu görmek ve açılan imza kampanyasına katılmak için lütfen http://www.abantyokoluyor.com/ linkini tıklayın.

Tarık ERSAL

**************************************************************************************************

Sonunda Ulusal Basınımız da konuyu farketti.
Dün aldığım bilgiye göre Abant kıyısındaki faaliyet durdurulmuş.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14390256.asp?gid=373

DAL BİLE KIRMAK YASAKKKEN AĞAÇLARI KESTİLER.

Kuşları susturdular

Cahit AKYOL
Eşsiz doğası ve endemik canlı türleriyle bir dünya mirası olan Abant’ta kuşların yerine dozer homurtuları, kırılan, ezilen kayaların gıcırtıları yükseliyor. Ağaçlar kesiliyor, kamyonlar göl kıyısını toprakla dolduruyor. Su seviyesi 2 metre yükselmiş. Piknik alanları, ağaçlar sular altında. Oysa milli park olan Abant’ta dal kırmak bile yasak. Sivil toplum örgütleri ayakta.

TEK dal kırmanın bile yasak olduğu Abant Tabiat Parkı şu günlerde dev bir şantiye halinde. Kamyonlar göl kıyısına toprak döküyor, dozerler yolları genişletiyor, yeni yol için ağaçlar kesiliyor. Gölün su seviyesi 2 metre yükselince piknik alanları su altında kaldı. Küçük bir göl daha oluşturuldu. Nesli tükenen su samurlarının, yeryüzünde sadece bu bölgede yetişen Abant çiğdemi, mavi çiğdem ve kar çiçeğinin bulunduğu alanlar hafriyat altında kaldı.

Bilime aykırı

5 milyon 500 bin TL’ye mal olması planlanan çalışmalar Bolu’da Sivil Toplum Kuruluşları başta olmak üzere üniversiteleri, meslek odası ve birlikleri harekete geçirdi. TMMOB Makine, İnşaat, Elektrik, Harita ve Kadastro, Ziraat, Mimarlar Odaları Bolu İl yönetimleri ile TEMA, Bolu Çevre Derneği, Çevre İçin Hekimler Derneği ve Bolu Tabip Odası bir bildiri ile yapılanlara karşı çıktı. “Yapılanlar bilime ve yasalara aykırıdır, durdurulmalı” dediler. Valilik ise “Doğaya zarar verilmiyor. Çalışmalar haziranda bittiğinde Abant çok güzel olacak” diyor.

Rapora rağmen

Oysa Bolu Valiliği, 26 Şubat 2010’da, Orman Bakanlığı’na bağlı Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nden Abant’ta arazi incelemesi yapmasını istemiş. Hazırlanan zehir zemberek raporda şu uyarılar yer almış:

Göl ayağına yapılan 1.5 metre yüksekliğindeki menfezden dolayı, su kotu yükseldi.

Göl kıyısındaki sarıçam, göknar, söğüt ve yabani eriklerin kök boğazı su altında kaldı. Bu ağaçlar kısa sürede canlılıklarını yitirecek.

Bölgemizin ve ülkemizin endemik bitkisi olan kar çiçeği ve Abant çiğdeminin yaşam alanı ciddi tehdit altında.

Yol zaten vardı

Valiliğin uygulamaları sivil toplum kuruluşlarının yanısıra bölgedeki orman köylüsünü de oldukça rahatsız etmiş. Gözü gibi baktıkları ormana ve göle yapılanların kıyım olduğunu belirten Örencik Köyü Muhtarı Tevfik Türe, şunları söylüyor:
“Yol açmak için yüzlerce ağaç kestiler. Çoğu elle dikilmiş sarıçamdı, çocuklarımıza miras bırakmak için yıllardır tek dal bile kırmamıştık. Abant Milli Parkı’nı yok etmek istiyorlar. Orman kesip yerine yol yapılır mı, zaten yol var.”

Vali TEM gibi otoyol yaptı

Salih Sönmezışık (Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı)
Bolu Valiliği gölün kıyısına TEM gibi otoyol yaptı, kıyı kenar çizgisi değişti. Doğal hayat tahrip edildi. Bu durum 3621 sayılı Kıyı Yasası’na aykırı. Sazlıklar sular altında kaldı. Kanatlı hayvanların üreme alanları yok oldu. Bu, Sulak Alanlar Sözleşmesi’ne (RAMSAR), 4342 sayılı Mera ve 2872 sayılı Çevre Yasası’na aykırı. Ayrıca Avrupa Peysaj Sözleşmesi, Biolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Koruma Sözleşmesi’nin (BERN) ilgili maddeleri ihlal edildi.

Tahribatı dehşetle izliyoruz

Murat Ataman (Makine Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi)
Abant’taki tahribatı dehşetle izliyoruz. Göl çevresindeki yolu yükselttiler. Böyle bir uygulama dünyada yok. Ağaçlar suların içinde kaldı. İğne yapraklıların suda yaşayamadığını herkes biliyor. Hiç ağaç kesmedik, dediler ama kökünden sökülmüş ağaçları gördüm. TMMOB Genel Merkezi bu konuda çalışma yapıyor, suç duyurusunda bulunacağız.

Endemik bitkiler 3 günde yok olmaz

Abant Gölü’nü neden yavrulattınız?
Halil İbrahim Akpınar (Bolu Valisi) Bir ay önce aşırı yağışlardan göl yükselince kapakları kapattık ve yavru göl oluştu. Milli Parklar durumu inceliyor. Kararı onlar verecek. Tahliye kanalları dolmuş. Günde 5 santim yükseliyordu. Kanalları açtık. 3 günde 15 santim düştü. Gölün seviyesi 20-25 yıl önce yükseltilmiş. Sonra su seviyesini düşürmüşler etrafı bataklık olmuş. Su samurları buralarda yaşıyormuş. Çalışanlar son günlerde 15 su samurunu bir arada görmüş. Yuvalara zarar vermedik. Ayrıca üç günde endemik bitkiler yok olmaz.

Bitince muhteşem olacak
Abant’ın çevresinde 6,5 kilometrelik yol var. Bu yol asfalttı. Biz asfaltı kazıdık. Yolu bazı yerlerde genişlettik. 4,5 kilometrelik bir alanda çalışma yürütüyoruz. Göl kenarında asfalt yok artık. Yeni yollar yapıyoruz. Bu yollarda atların çektiği araçlarla çekek yolu olacak. Zemini kesinlikle doğal taşlardan olacak. 5 metre yol, 3 metre topraklı yaya yolu, 3 metre genişliğinde bisiklet yolu olacak. Toplam genişlik 8-11 metre arasında. İnşaat sırasında alan pis gözüküyor. Bitince muhteşem olacak.

Meramız göl oldu ne gereği vardı ki

Örencik Yaylası’ndaki Çepni Köyü’nde yaşıyorum. 52 yıldır koyun, keçi otlattığım mera şimdi göl oldu. Hayvanlarım boğulur diye suyun yanına bile yaklaştırmıyorum. Bize iyilik olsun diye yaptıklarını söylüyorlar ama bunlar bizler için iyi şeyler değil. Orada dünyalar güzeli bir göl var. Buna ne gerek vardı? O merada insanlar hayvanlarını otlatıyor, geçimini sağlıyordu. Bu sular şimdi kime ne yarar sağlayacak.

Tarık ERSAL

**************************************************************************************************

http://www.internethaber.com/bolu/ab...i--244361h.htm

Abant tahrip ediliyor iddiası!

13 Nisan 2010 Salı 11:35
Doğa mucizesi Bolu Abant'taki çalışmalara yönelik tepkiler dinmiyor.
Çevreciler yapılan çalışmaların ileri boyutta tahribata neden olduğunu savunuyor.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, ''Abant'ta yapılan çalışmalar ileri boyutta tahribata neden oluyor'' dedi.

Bolu İl Özel İdaresince ''Abant Master Planı'' kapsamında Abant Tabiat Parkı'nda ve gölün çevresinde yürütülen, ''yolun yükseltilmesi, genişletilmesi, gölün su seviyesinin yükseltilmesi ve 'Yavru Abant Gölü' oluşturulması'' çalışmaları, çevrecilerin tepkisine neden oluyor. Çevreciler, yapılan çalışmaların Abant'ın doğal yapısını bozduğunu iddia ederek, çalışmaların durdurulmasını istiyor.

Çalışmalar kapsamında, Abant Tabiat Parkı'nda ''kolektör hattının döşenmesi, piknik alanları, bisiklet, çekçek ve yürüyüş yollarının yapılması, elektrik hattının yer altına alınması'' planlanıyor.

''ABANT HAVUZ ŞEKLİNE DÖNMÜŞ''

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Okan Külköylüoğlu, Abant'ta yapılanların ileri boyutta tahribata neden olduğunu öne sürerek, ''Abant'taki bu tahribat ve çevre bozukluğu açıkça görülebiliyor. Ölçüm ya da çalışma yapılmaya gerek yok tahribatı anlamak için, Abant'a giden herkes bunu gözlemleyebilir'' dedi.

Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Abant'ta yapılan tahribatın nasıl düzeltilmesi gerektiği konusunda bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek, ''Açıkçası bazı tahribatların geri dönüşü zor. Örneğin bir yol yapımı için harcanan enerji, zaman, para ve iş var. Bu yolun tekrar yapılması için çalışılacak olursa belki verilen zararın iki üç katı daha fazla zarar verebilirsiniz. Habitatın hassas olduğu bölgede o kadar farklı tahribat olmuş ki, göl suyuna zarar gelmiş, akarsuların giriş çıkışına zarar gelmiş, gölü besleyen derelere zarar gelmiş, göl içinde ve dışında hayvan ve bitki topluluklarına veya diğer canlı türlere epey bir zarar gelmiş ve gelmeye de devam ediyor'' diye konuştu.

Abant'ta en büyük zararlardan bir tanesinin kıyı şeridinin kalmaması olduğunu ifade eden Külköylüolu, ''Abant havuz şekline dönmüş. Abant'ta bir veriye göre 670 ağaç, bir veriye göre de 300 küsur ağaç 'su altında kaldı' deniliyor. Bunun sayısını yetkililer daha iyi biliyor. Suyun altında kalan ağaçların çoğu köknar ve çamgiller, yani diken yapraklı ağaçlar. Bu ağaçların kök gözlerinin suya girmesiyle o ağaçların bir daha sürgün veremeyecek şekilde zarar uğradığını bundan sonra da çürümeye kadar gidebileceğini biz biliyoruz." dedi.

''BİR YERE SU TOPLAYARAK DOĞAL GÖL YAPAMAZSINIZ''

AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Dügel ise ''Gölün akış sistemi, rejimi, etrafındaki bitki toplulukları zarar görebilecek. Yeni oluşturulacak göl sonucu su sistemi tamamen değişebilir, yeraltı su sistemi bozulabilir. Orada binlerce yıldır oluşmuş bir eko sistem var. Siz bir müdahale ile binlerce yılda oluşmuş bir sistemi değiştiriyorsunuz. Bunun sonuçları bir tepki olarak geri gelecektir. Bu değişim bitki ya da canlıların ortadan kalkmasına neden olabilir. Bir yere su toplayarak orasını doğal göl yapamazsınız.''

Tarık ERSAL

Hiç yorum yok: