25 Mart 2009 Çarşamba

Bait Elastic.




Bait elastic için elastik yem bağlama ipi diyebiliriz.

Son iki yılda adı sıkça duyulmaya başlayan ve son bir yıldır da malzemecilerin tezgahlarında ya da bazı online alışveriş sitelerinde tek tük de olsa görünmeye başlayan bait elastic mucize gibi birşey aslında...

Yurt dışında "surf casting" sitili ile avlananların baş yardımcısı... Niye mi?. Nedeni basit. Surf castingde atışlar çok sert olmakta. Bu nedenle misinanın ve doğal olarak da misina üzerindeki malzemelere çok büyük bir şok gelmekte. Surf castingde kullanılan takımlar işte buna göre dizayn edilmişler. Malzemelerin dayanıklığı ona göre... Ama ya yem?

Kullanılan yemleri bu şoka dayandırmanın bir yolu yok. Sonuçta kullandığınız yemin özelliklerinin (görünüş, koku gibi...) bozulmamış olması gerekiyor. Ancak işte yukarıda bahsettiğimiz bu şok neticesinde yem ya bozuluyor ya da düşüyor. Akıl sahibi oturmuş düşünmüş...



Bait elastic denen malzeme aslında çok ince bir misinayı andırıyor. Kullanılan materyal nedir bilemiyorum. Açıkcası hiç araştırma gereği de duymadım. Ancak ingilizce isimlerden yola çıkarak bazılarının pamukla ilgisi olduğunu söyleyebilirim. Benim kullandığım bait elastic misinaya benzeyenden.

Kullanımına gelince... Çok basit. Hangi yemi kullanacaksanız onu nasıl alıştıysanız öyle takıyorsunuz ve bait elastic ile sıkıca sarıyorsunuz. Bait elastice göre bir yem takma şekliyle bugüne kadar ben karşılaşmadım. Görevi yemi tutmak, sıkılaştırmak. Şeffaf olduğundan dolayı balıklar tarafından fark edilmiyor. E daha ne olsun :) En önemli faydalarından biri de ufak balıkların yeminize musallat olup yeminizi kısa sürede parçalamalarını engelliyor. Biliyorsunuz büyükler gelene kadar ufaklar yemi parçalıyorlar ve büyüklere bir şey kalmıyor. İşte bu malzeme yeminizin büyük balıklar yanına yaklaşana kadar tek parça kalmasını sağlıyor.

Yurt dışındaki fiyatı 1 sterlin ya da 1- 1,5- 2 $ arasında değişiyor. Ne yazıkki ben ülkemizde en ucuz 10 lira civarında fiyatlar gördüm. Elbette bundan getirilen malzeme sayısını azlığı ve doğal olarak da gümrük ve nakliye fiyatlarının ürüne daha fazla oranda yansıtılmasının payı büyük.

Bait elastik kullanırsanız pişman olmazsınız.

Bu konu ile ilgili videolara video paylaşım sitelerinde arama yerlerine surf casting ya da bait elastic yazarak ulaşabilirsiniz.

Bait elastic'in yengeç ile kullanımı

Bazı bait elastic kullanım şekilleri.


Bait Elastic'in yem teli ile birlikte kullanımı





2 yorum:

Adsız dedi ki...

Misinanın yerine kullanılıyor mu.
Japonlar bu işlerin ustası denizlerinde balık bırakmamışlar.

Apartman Balıkçısı dedi ki...

Hayır Muzaffer Hocam, misina yerine kullanılmıyor. Bu öylesine esnek bir malzeme ki yeme sarıyorsun koparıyorsun ama açılmıyor. Sadece yemi atış esnasında zarar görmemesi için sıkı sıkıya tutmaya yarıyor. Ayrıca tamamen sardığın yemin eğe yumuşak bir yemse ufak balıklar tarafından didiklenmesini ve parçalanmasını önlüyor.

Bait elastic'in bildiğim kadarıyla Japonlarla bir ilgisi yok :)