Kimilerinin özellikle avladığı, benimse "keçinin sevmediği ot burnunda bitermiş" sözünü desteklercesine her balığa gidişimde oltamın ucunda birden fazla gördüğüm mığri(Conger conger)... Ekosistemde elbette sağlam bir yeri var ama oltamın ucunda her görüşümde oltamı tarumar ettiğinden, yaptığım yedek takımları çabucak bitirmeme sebep olduğundan mıdır nedir bilmem, "hani olmasa da olurdu" diye aklımdan sık sık geçirmeme sebep mığri... Teknik özelliklerini (!) uzun uzadıya yazmaya gerek görmüyorum.
Bir de yılan balığı(Anguilla anguilla) var elbet... Mığrinin sıklıkla yılan balığı olarak adlandırılmasına sebep, gerçek yılan balığı ismine haiz balık... Özellikle Muğla/Ortaca'da yörenin en önemli yemeklerine malzeme olur. Dünya üzerinde çok kıymetlidir. Özel olarak yetiştiriciliği yapılır. Avrupa'da üreme zamanalarında nehir ve tatlı su etrafında özellikle şeffaf olan yavrularının avcılığı yapılır. Yoğun avcılık nedeniyle tür üzerinde bir baskı söz konusudur. Yılan balıkları yanılmıyorsam 9 yaşına geldiklerinde Meksika Körfezindeki Sargossa denizinde son bulacak üremek için yaptıkları yolculuklara başlarlar. Velhasıl kelam mığriye göre özellikleri daha fazla olan bir türdür:)
Birbirlerine çok yakın özelliklere sahiptirler ve ayırt edilmeleri zordur. Ancak alt çenelerine bakarak ayırt edilmeleri daha kolaydır. Mığrinin alt çenesi üst çenesine oranla kısa, yılan balığında ise uzundur...
Avlarının nasıl yapıldığına gelince; Yılan balığı avlamadığım için bilmiyorum nasıl avlandığını ancak Mığriden farklı olmadığını düşünüyorum. Mığriye gelince her seferinde takım yapmak istemiyorsanız tek iğneli gezer kurşunlu bir olta ve yem olarak da sardalye öneriyorum. Ve elbette gece avlanmanızı...
Kıvrılan ve elinize aldığınızda elinizi beyaz bir sıvıyla kaplayan elinizde dönüp duran bir canlı arzu ediyorsanız sevinebilirsiniz ondan sonra :)
Son olarak içinde bol mığri bulunan bir balık avı videosu sunuyorum size... içinde bol mığri ve Pekmezci var:) Dedim ya "keçinin sevmediği ot burnunda tütermiş" diye...:) Çekimleri yapan Rıdvan. Sadece bu videoda değil herzaman böyle neşelidir. Diğerleri de Akın ve Onur, Timur... Bizim guruh yani:)
Daha Fazla Bilgi İçin:
Yılan Balıkları Takımı
Avrupa Yılan Balığı, Avcılığı ve Korunması
YILAN BALIĞI BİYOLOJİSİ VE YETİŞTİRİCİLİĞİ
Not: Yukarıdaki çizimler www.fishbase.org adlı siteden alınmıştır. FAO ya ait çizimlerdir. Telif hakları konusunda bu şekildeki bir kullanım için bir sınırlama getirilmemiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder